Uzroci i znaci psorijaze

pregled psorijaze kod ljekara

Psorijaza- bolest koja se manifestuje pojavom osipa u obliku ružičastih plakova sa srebrnim ljuskama, često praćenog svrabom. Međutim, ovo je samo vrh ledenog brega. U srcu bolesti nisu u potpunosti shvaćeni procesi.

Psorijaza je misteriozni neprijatelj

Kod psorijaze ćelije kože počinju da se dijele 6 do 10 puta brže nego što bi trebale. To dovodi do kronične upale kože i ljuštenja.

Naučnici istražuju psorijazu decenijama, ali nema jasnog odgovora na pitanje „Zašto se psorijaza pojavljuje? "moderna nauka još uvek ne. Ova bolest nije zarazna, ali se može naslijediti. Eksacerbacije mogu izazvati niz vanjskih i unutarnjih faktora: stres, traume kože, upotreba određenih lijekova (najčešće antibiotika), zloupotreba alkohola, zarazne bolesti (uzrokovane streptokokom, virusima) itd.

Manifestacije psorijaze su različite: površina lezije može biti suha ili plačljiva, mogu biti zahvaćeni različiti dijelovi tijela. Neki pacijenti imaju koljena i laktove, drugi dlanove i tabane, a treći imaju velike nabore kože ili sluzokože ili ploče nokta. Ponekad psorijaza zahvaća vrlo veliko područje tijela, ponekad je lokalizirana samo na ograničenim područjima i nikada se dalje ne širi.

Bez pretjerivanja možemo reći da je psorijaza jedna od najmisterioznijih bolesti. Naučnici su već shvatili šta se tačno dešava u organizmu pacijenta sa psorijazom i kako da mu olakšaju stanje, ali ostaje nejasno šta uzrokuje ove patološke promene i kako se one mogu sprečiti.

Winston Churchill se cijeli život borio sa psorijazom i obećao da će podići zlatni spomenik doktoru koji će riješiti zagonetku ove bolesti i pronaći efikasan tretman. Nažalost, nagrada nikada nije našla svog vlasnika.

Zašto se pojavljuje psorijaza?

Nauka ne zna tačne razloge, međutim, tokom godina proučavanja problema, formirano je nekoliko hipoteza:

 • autoimuna teorija. Sve se radi o povećanju koncentracije T-limfocita, što dovodi do stalne upale zahvaćenog područja kože. Čini se da tijelo počinje doživljavati vlastitu kožu kao agresora.
 • Nasljedna teorija koja objašnjava psorijazu kao defekt u DNK.
 • Endokrina teorija, prema kojoj psorijaza nastaje zbog poremećaja u radu endokrinog sistema, posebno hipofize i štitne žlijezde.
 • teorija razmene. Naučnici su otkrili da pacijenti sa psorijazom imaju problema s metabolizmom lipida i dušika, kao i povećanim sadržajem toksina u tijelu.

Sve ove teorije imaju pravo na postojanje, ali do sada nijedna od njih nije u potpunosti dokazana. Stoga je moderno liječenje psorijaze usmjereno na smanjenje težine simptoma, smanjenje recidiva bolesti i cjelokupno poboljšanje organizma.

Simptomi slični onima kod psorijaze detaljno su opisani u drevnim rimskim medicinskim raspravama. Međutim, u to vrijeme psorijaza se često miješala s drugim kožnim bolestima potpuno drugačijeg porijekla. Po prvi put psorijaza je kao samostalna bolest prepoznata tek 1799. godine, a kao neinfektivna patologija - tek krajem 19. stoljeća.

Ko je pogođen?

Psorijaza ne razlikuje spolove - podjednako često oboljevaju i žene i muškarci. Obično se psorijaza pojavljuje u mladoj dobi - vrhunac se javlja u 15-25 godina. Međutim, ako niste imali psorijazu u mladosti, to ne znači da je opasnost prošla - ponekad se prva manifestacija psorijaze javlja u dobi od oko 50-60 godina. Dobra vijest je da ljudi koji razviju psorijazu kasnije u životu doživljavaju manje tešku psorijazu. Prema WHO, ako jedan od roditelja boluje od psorijaze, rizik od razvoja bolesti kod djeteta iznosi približno 14%, a ako oba - 41%. Međutim, od psorijaze pate i djeca roditelja koji se nikada nisu susreli s ovom smetnjom. Prema statistikama, psorijaza najčešće pogađa osobe s tankom, svijetlom i suhom kožom.

Prvi simptomi bolesti

Psorijaza počinje neprimjetno: u prvoj fazi razvoja, bolest zahvaća male dijelove kože, obično na pregibima udova, vlasištu i duž linije kose. Ponekad se prve manifestacije psorijaze javljaju na mjestu stalne mehaničke iritacije kože, drugim riječima, tamo gdje odjeća pritiska i trlja. Najprije osoba osjeti svrab i zatezanje kože, a zatim se pojavljuju mala izdignuta otočića pocrvenjele kože koja se ljušti. Na tim mrljama pojavljuju se sive mrtve ljuspice kože, nalik na krhotine voska, koje se lako odvajaju. Ponekad se takvi plakovi navlaže, na njihovoj površini se formiraju lamelarne ljuske-kore žućkaste boje. Kada se potonji uklone, otkriva se površina koja plače i krvari. Postepeno, plakovi rastu i stapaju se jedni s drugima, zahvaćajući sve veće površine kože.

Znakovi psorijaze različitih tipova

Postoji nekoliko vrsta psorijaze:

 • seboroična psorijaza. Najčešće se javlja na koži glave. Manifestira se svrabom i ljuštenjem, širi se na područje iza ušiju i kožu duž linije dlake.
 • eksudativna psorijaza. Kod ove vrste psorijaze, zahvaćena područja kože ne samo da se ljušte, već se i vlaže, a na površini papula pojavljuju se žućkaste kore (čvorići od osipa).
 • Intertriginozna psorijaza. Tipičnije za djecu. Kod ove vrste psorijaze plakovi su jarkocrveni sa malo ili bez ljuštenja. Ponekad su plakovi mokri. Roditelji često brkaju ovu vrstu psorijaze sa pelenskim osipom.
 • plantarna psorijaza. Javlja se na tabanima i dlanovima. Manifestuje se zadebljanjem kože, suhoćom, pukotinama.
 • Hronična psorijaza se manifestira velikim plakovima koji ne nestaju jako dugo, ponekad se na njima pojavljuju neoplazme - bradavice i papilomi.
 • Rupioidna psorijaza je oblik kronične psorijaze. Na plakovima se pojavljuju kore, a postupno plak postaje sve viši, poprimajući oblik stošca.
 • Gutatnu psorijazu karakterizira obilni osip koji se sastoji od mnogo malih papula.
 • Psorijaza ploča nokta (psorijatična onihija) uzrokuje deformaciju noktiju, pojavu žuto-smeđih mrlja ispod njih. Česta vrsta psorijaze, koja se javlja kod 25% pacijenata sa ovom bolešću.
 • Mukozna psorijaza zahvaća usnu šupljinu i uzrokuje pojavu papula na sluznicama.

Učestalost manifestacija psorijaze

Tok psorijaze je cikličan. U progresivnoj fazi pojavljuju se plakovi koji svrbe ili mali osip koji se postepeno spajaju u jedno mjesto. Nakon 1-4 sedmice, širenje plakova prestaje, oni su prekriveni srebrnastim ljuskama. Ovo je takozvana stacionarna faza. Prati ga regresivna faza, kada plakovi postepeno nestaju. Međutim, nemojte se zavaravati - to uopće ne znači da je došao oporavak. Ako se psorijaza ne liječi, sve će se ponoviti ispočetka, a nakon nekog vremena stadijumi će se početi stalno mijenjati, a pogoršanja će postati gotovo mjesečna.

Psorijaza se može i treba liječiti. Ako se mjere ne preduzmu na vrijeme, psorijaza će brzo preći u kroničnu fazu i bit će je izuzetno teško riješiti. Za liječenje psorijaze danas se koriste medicinske metode, fizioterapija, kao i lokalni lijekovi za vanjsku upotrebu - masti i kreme za psorijazu, čija je učinkovitost prilično visoka.

Međutim, treba napomenuti da prije nego počnete koristiti bilo koji lijek za psorijazu, trebate se posavjetovati sa svojim ljekarom. Barem zato što nespecijalista ne može sam da postavi dijagnozu.