Faze razvoja psorijaze

Psorijaza je jedno od najpoznatijih i najrasprostranjenijih kožnih oboljenja. Čovečanstvu je poznato mnogo vekova. Ranije, kada je razvoj medicine bio na vrlo niskom nivou, niko nije mogao utvrditi o kojoj se bolesti radi i odakle dolazi. Mnogi su je zamijenili s gubom, jer su se vanjski simptomi podudarali u određenim fazama. Najnoviji podaci pokazuju da oko 3% svjetske populacije boluje od psorijaze. Bolest uglavnom pogađa mlade ljude mlađe od 25 godina, ali postoje i brojni slučajevi kada su oboljele osobe starije od 50 godina. Uprkos značajnom napretku u razvoju medicine, još uvijek nema jedinstvenih podataka o uzrocima bolesti.

simptomi i manifestacije psorijaze

U ovom ćemo članku s vama razmotriti poznate uzroke i opise simptoma bolesti. Takođe ćemo detaljno analizirati kako se javlja ova hronična bolest i koje se faze psorijaze mogu razlikovati.

Uzroci psorijaze

Medicinski radnici i naučnici i dalje traže uzroke hronične psorijaze. Međutim, oni nikada ne uspiju sa apsolutnom sigurnošću shvatiti zašto se ova bolest razvija.

Jedino što se sigurno zna je kako se javljaju psorijatične erupcije. To je zbog činjenice da imunološki sistem tijela abnormalno funkcionira, što rezultira autoimunom reakcijom. Ćelije tijela počinju agresivno utjecati na vlastita tkiva, javljaju se upalni procesi koji se odražavaju na koži u obliku brtvi, osipa i ljuštenja.

Danas su poznati sljedeći razlozi za razvoj psorijaze:

 1. Genetska predispozicija. Ako su vaši roditelji ili rođaci imali psorijazu, veća je vjerojatnost da ćete dobiti bolest.
 2. Stresne situacije i neuropsihička napetost. Veoma popularan razlog i za druge bolesti. S obzirom na to koliko stresnih situacija ima u životu moderne osobe, ne čudi da sve veći broj ljudi pati od psorijaze.
 3. Poremećaji endokrinog sistema. Oni uzrokuju kršenje hormonske pozadine tijela, zbog čega se mogu pojaviti razne bolesti.
 4. Poremećeni metabolizam, vitamini, minerali i elementi u tragovima. Posebnu pažnju treba obratiti na nedostatak silicija. Njegov nedostatak dovodi do toga da se struktura kože naruši, žile postanu slabije, a vezivno tkivo u opasnosti od raznih bolesti. Glavni uzrok nedostatka silicija može biti neuravnotežena prehrana ili crijevni paraziti koji isisavaju sav silicij iz tijela.
 5. Crijevni paraziti. Mikroorganizmi poput svinjske i goveđe trakavice, okruglih crva, bičera, kao i lamblije, kao rezultat svog aktivnog života, u organizam emituju mnoge toksične supstance. Oni uzrokuju upale i alergijske reakcije i oslabljuju imunološki sistem. Kao rezultat, povećava se rizik od razvoja psorijaze.
 6. alergijska reakcija kao provokativni faktor u razvoju psorijaze
 7. Virusne infekcije. Neki virusi značajno slabe obrambenu sposobnost organizma, što u konačnici dovodi do različitih bolesti, uključujući psorijazu.

Kako se psorijaza razvija i simptomi bolesti

Uprkos činjenici da psorijaza izgleda vrlo neestetski i uzrokuje puno neugodnosti pacijentu, ne prenosi se kontaktom. Odnosno, psorijazu nećete dobiti ako se zagrlite ili rukujete sa prijateljem koji boluje od ove bolesti. Možete i dalje koristiti iste kućanske predmete i proizvode za ličnu njegu, poput peškira.

Ako se sjećate školskog tečaja iz biologije, većina nas zna da je koža vrlo složen organ ljudskog tijela. Svi poremećaji u radu tijela dovešće do činjenice da će i ono funkcionirati s poremećajima. Uz određenu učestalost, sve stanice kože postepeno odumiru, a nove se pojavljuju umjesto starih. Stare ćelije se diskretno uklanjaju s površine tijela. Prosječni zamjenski ciklus za sve stanice kože traje oko mjesec dana.

Bez obzira na uzrok psorijaze u svakom pojedinom slučaju, bilo koji poremećaji u radu tijela dovode do slabljenja njegove zaštitne funkcije. Kao rezultat toga, životni ciklus ćelija kože se značajno smanjuje, do nekoliko dana. Mrtve ćelije nemaju vremena za potpuno uklanjanje, a na površini tijela pojavljuju se specifični pečati - takozvani psorijatični plakovi. Prilično su bolni, koža oko njih je malo upaljena, a primjećuje se i ljuštenje.

Rana psorijaza prvenstveno se javlja na zglobovima, laktovima, koljenima i poplitealnim prostorima. Postepeno se osip pojavljuje na drugim dijelovima tijela i u većini slučajeva pokriva veći dio njegove površine.

rani znaci i simptomi psorijaze

Pored skaliranja psorijatičnih plakova, primjećuju se i sljedeći simptomi bolesti:

 1. Krvareće rane na mjestu najvećeg oštećenja kože. Može nastati kao rezultat pucanja i ogrebotina kože.
 2. Kršenje noktiju. Postaju krhki, ljušte se, obezbojavaju se, a na njihovoj površini pojavljuju se razne jamice.
 3. Svrbež, koji vrlo često postaje neizdrživ, posebno noću.
 4. Upala oštećene kože i bolova u zglobovima. Inače, ako kronična psorijaza utječe na zglobove, njen se oblik smatra teškim, bez obzira na to koliko je posto tijela zahvaćeno.

Faze psorijaze

Tok bolesti podijeljen je u tri glavne faze - progresivnu, stacionarnu i regresivnu. Prvi stadij karakterizira činjenica da se bolest počinje pogoršavati, drugi je period trajnog stanja tijela, u kojem simptomi ne postaju više ili manje. Treća faza je faza slabljenja bolesti, kada ona prelazi u stanje mirovanja. Kod nekih pacijenata vanjski simptomi mogu potpuno nestati. Uz to, neki stručnjaci identificiraju takozvanu početnu fazu, kada se simptomi bolesti tek počinju pojavljivati, a određeni broj pacijenata uspio se potpuno oporaviti od nje. U mnogim je slučajevima granica između faza prilično nejasna. Pogledajmo sada faze psorijaze odvojeno.

Početna faza

U ranoj fazi razvoja, bolest tek počinje utjecati na kožu. Počinje se pojavljivati osip veličine približno glave pribadače, ali s vremenom može postati veći. Prvi simptomi su osip na laktovima i u poplitealnim udubinama. Značajno je da plakovi možda neće narasti dulje vrijeme. Ružičaste su boje, ali s vremenom su prekrivene sivo-bijelim premazom. To ukazuje na to da stanice kože prebrzo odumiru, njihov životni ciklus je primjetno smanjen, zbog čega novi epitel nema vremena za rast. U ovoj fazi morate početi oglašavati alarm i odmah se obratiti dermatologu koji će vam pomoći da odaberete kurs liječenja.

Faza napretka

Progresivni stadij je period pogoršanja bolesti. Progresivni stadij karakteriziraju sljedeći simptomi:

 1. Na mjestu mehaničkih oštećenja kože mogu se pojaviti novi psorijatični plakovi - opekotine, ogrebotine, injekcije, posjekotine, ogrebotine i tako dalje. Osim toga, mogu se pojaviti i zbog činjenice da se na nekim mjestima koža trlja odjećom, pa čak i ako aktivno koristite krpu za kupanje. Taj se proces naziva Koebnerov fenomen i može trajati od 3 do 21 dan.
 2. simptomi progresivne faze psorijaze
 3. Broj plaka postaje veći, oni povećavaju veličinu i stapaju se međusobno. Te se papule prilično lako ljušte s površine kože i krv će viriti. Na njihovoj se površini mogu vidjeti suhe ljuske, ali se na rubovima ne ljušte. Značajno je da se uočava vrlo jasna linija između zdrave kože i bolesne kože.
 4. Jaki, dugotrajni svrab. Obično se pojačava noću, kao i u vrućoj sezoni. Veoma je neugodno, nametljivo i ujedno vrlo bolno. Zbog njega je poremećen uobičajeni ritam života, a pacijent je lišen mira. Osim toga, ako ogrebete kožu, tada će se pojaviti novi psorijatični plakovi.
 5. Postepeno povećanje pogođenog područja. Psorijaza počinje oštećivati površinu leđa, prsa, udove, glavu i druge dijelove tijela.
 6. Oštećenje noktiju. Postaju lomljivi, lomljivi, gube svoju prirodnu boju, a također se ljušte iz nokta.
 7. kako se psorijaza manifestuje na noktima
 8. Oštećenje zglobova. Ova vrsta bolesti naziva se psorijatični artritis. Bol u zglobovima se postepeno povećava kako se oni deformiraju. Zbog nedostatka liječenja, stanje se samo pogoršava.

Nepomični stupanj

U ovoj fazi se opaža stabilnost: ne pojavljuju se nove lezije, psorijatične naslage su potpuno prekrivene ljuskavim slojem, a neke neugodne senzacije nestaju.

Mogu se primijetiti i sljedeći simptomi:

 1. Pojačano ljuštenje. S progresivnom fazom bolesti, ljuskice nisu u potpunosti prekrivale oštećene lezije; duž rubova se vidio crvenkasti obrub koji odvaja psorijatični plak od zdrave kože. Sada su sva oštećena područja u potpunosti prekrivena ljuskavim ljuskama.
 2. Nedostatak rasta veličine plaka. Oni ostaju na istom nivou.
 3. Odsutnost Koebnerovog fenomena, odnosno kada je koža oštećena, ne pojavljuju se novi psorijatični plakovi.
 4. Otprilike polovina pacijenata može imati takozvani pseudo-atrofični Voronov vjenčić. Riječ je o obodu svijetle boje oko ploče, širine ne više od 2 mm.

Regresivna faza

Najprijatnija i dugo očekivana faza nakon dugotrajnog liječenja. Možemo reći zadnja faza. Pogoršanje bolesti i nekoliko faza liječenja već kasne, a zdravstveno stanje se značajno poboljšava. Sada će glavni zadatak biti sprečavanje naknadnih pogoršanja psorijaze. U nekih pacijenata plak nestaje gotovo na nuli. Regresivni stadij psorijaze ima niz drugih karakteristika. Koji?

 1. Pseudo-atrofični vjenčić. Ljuske praktično nestaju, a oko mjesta na kojima su se nalazile psorijatične ploče pojavljuju se lagani nabori svjetlosti. S obzirom na činjenicu da je ovaj simptom karakterističan i za prethodnu fazu, regresivni stadij ne bi trebao biti određen samo pomoću njega.
 2. Gotovo potpuno nestajanje ljuštenja.
 3. Svjetlosne staračke pjege pojavljuju se umjesto psorijatičnih plakova.
pigmentacija kože u regresivnoj fazi psorijaze

Liječenje bolesti

Nemoguće je potpuno se riješiti psorijaze modernom medicinom. Jedino što je nedavno postignuto je dugotrajna remisija. U nekim uspješnim slučajevima može trajati gotovo cijeli život. Ali ako ste još uvijek daleko od takvog poboljšanja, budite spremni na to da se razdoblja pogoršanja mogu dogoditi gotovo svakog mjeseca ili čak i češće. Ali šta ako se vaša psorijaza tek počinje razvijati? Koje korake treba preduzeti ako sumnjate u prvu fazu bolesti?

Najvažnije pravilo je da se nikada ne bavite samoliječenjem. Farmaceutsko tržište ima prilično velik broj lijekova dizajniranih za borbu protiv ove dermatološke bolesti. Bez potrebnog znanja vrlo je lako svojim lijekovima izazvati suprotan efekt, kada se vaše stanje, umjesto očekivanog poboljšanja, znatno pogorša.

Najveća greška u psorijazi je početi samostalno uzimati hormonalne lijekove. Obično dolaze u obliku masti. Bez savjetovanja sa specijalistom i uz nepravilno liječenje mogu se pojaviti vrlo ozbiljne nuspojave: hormonska neravnoteža, ovisnost, atrofija kože, a ako se lijek naglo otkaže, tada se može pojaviti takozvani sindrom povlačenja. Čak i ako je moguće postići neke pozitivne promjene, bolest se može vrlo brzo vratiti, ali bit će mnogo teže nastaviti. Stoga prvo što trebate učiniti je posjetiti dermatologa.

tretmani kožne psorijaze

Nakon što kontaktirate stručnjaka, on će vam prepisati niz pregleda, nakon čega će, ovisno o indikacijama i težini toka bolesti, propisati individualni tretman. Na to može utjecati mnogo faktora: starost, područje u kojem živite, uslovi rada, spol, kao i individualne karakteristike organizma. Pored toga, trebali biste uzeti u obzir moguće alergijske reakcije na lijekove, kao i prisustvo loših navika. U fazi regresije, glavna stvar je ne naštetiti.

Sve metode liječenja mogu se podijeliti u tri glavne skupine:

 1. Lokalno liječenje - koristi se u svim slučajevima bolesti, bez obzira na težinu i stadij psorijaze. Koriste se razne kreme i masti, hidratantne, hormonske masti na bazi glukokortikoida, biljni pripravci.
 2. Terapijski postupci propisani su za oblik psorijaze bilo koje težine. To uključuje ultraljubičasto zračenje, lasersku terapiju, fotokemoterapiju, kao i razne metode hardverskog pročišćavanja krvi.
 3. laserska terapija kao metoda liječenja psorijaze
 4. Sistemska terapija - koriste se ozbiljniji lijekovi koji pripadaju skupinama monoklonskih antitela, citostatika, hepatoprotektora, enterosorbenta i antihistaminika.

Pored toga, aktivno se preporučuje banjski tretman. Jednako važna stvar je i prevencija psorijaze.

Prevencija psorijaze

Ako vam je dijagnosticirana psorijaza, prije svega nemojte samoliječiti. Ovo je vrlo opasno i može imati vrlo ozbiljne posljedice.

Druga stvar koju morate imati na umu je redovito nadgledanje stanja vaše kože. Pokušajte da vas ne ogrebe svrbež kože. Naročito tokom perioda regresije.

Svakako se zaštitite od prehlade. Svaka prehlada je slabljenje imunološkog sistema, što negativno utiče na tok psorijaze.

nutricionistička korekcija kao metoda prevencije psorijaze

Vaša prehrana mora biti uravnotežena. Iz prehrane je potrebno izuzeti slatkiše, začinjenu hranu, kao i hranu koja sadrži veliku količinu konzervansa i drugih štetnih tvari. Ni u kom slučaju ne biste trebali piti alkohol.

Vodite zdrav životni stil i redovno vježbajte. Pokušajte što manje boraviti na suncu, jer opekline samo pogoršavaju ionako tešku bolest.

Zapamtite da je najlakše izliječiti prvu fazu bolesti. Dalje će biti teže.

Zaključak

Nadamo se da će vam materijal na vrijeme pomoći da prepoznate simptome psorijaze. Uz to, znat ćete na što trebate paziti kako biste si olakšali patnju.