Psorijaza: fotografija, šta je to i kako se dijagnosticira bolest

kako izgleda psorijaza

Ljuskavi lišaj jedan je od najčešćih hroničnih dermatoza. 5-7% (prema različitim autorima) populacije čitave planete pati od simptoma različite težine. Ova bolest je poznatija kao psorijaza. I ako se prije patologija proučavala samo s gledišta kožnih lezija, sada se češće smatra sistemskim procesom koji pokriva gotovo sve organe. Stoga liječnici ponekad koriste izraz "psorijatična bolest", koji u većoj mjeri karakterizira kliničke simptome i patofiziološke procese.

Glavni uzrok patologije naziva se specifična autoimuna reakcija, čija je predispozicija naslijeđena. Drugim riječima, na pitanje koliko je psorijaza zarazna, liječnici nedvosmisleno odgovaraju - bolest apsolutno nije opasna za druge. Za pojavu njegovih simptoma neophodna je kombinacija nasljednih genskih mutacija i utjecaja određenih provocirajućih faktora koji pokreću lanac imunoloških reakcija.

Glavna veza u patogenezi takvog dermatitisa je sklonost keratinocita, koji čine glavninu epidermalnih ćelija, povećanoj proliferaciji, odnosno podjeli. U ovom slučaju, patološki procesi mogu pokriti bilo koji dio tijela - vlasište (seboreični oblik), nokte na prstima ruku i nogu, plantarnu i palmarnu zonu itd. Ali najčešće je psorijaza simetrično lokalizirana na fleksionim površinama udova, oko velikih zglobova (laktovi, koljena u području potkoljenice), duž kičme, uključujući i stražnji dio vrata.

Ovisno o patogenetskim mehanizmima razvoja patologije, psorijaza se dijeli na dvije vrste. Prva se javlja kod gotovo 70% pacijenata. Njegova pojava povezana je sa složenim sistemom HLA antigena; ovaj oblik bolesti karakterizira manifestacija u relativno ranoj dobi. To se obično događa u dobi od 20 do 25 godina, ali u posljednje vrijeme postoji tendencija pojave osipa u obliku plaka ili suza, karakterističnog za psorijazu, čak i kod dojenčadi (obično kože na zadnjici, genitalijama i licu je pogođena). Fotografije takvih simptoma lako možete pronaći na mreži.

širenje psorijaze

Pored vanjskih manifestacija, razvoj bolesti obično prate značajna kršenja unutarnjih organa, a to su:

 • Poremećaji endokrinog sistema. Kod adolescentnih djevojčica i žena pogoršanje patologije često je povezano s menstrualnim ciklusom, periodom dojenja itd. U većine pacijenata otkriva se i smanjenje glukokortikoidne funkcije nadbubrežne žlijezde (moderni naučnici pokušavaju povezati ovu činjenicu sa mehanizmom razvoja bolesti).
 • Metabolički poremećaji. To su značajni poremećaji metabolizma azota, smanjenje sadržaja albumina uz istovremeno povećanje nivoa α-, β- i γ-globulina. Takođe se otkrivaju promjene u metabolizmu lipida, koje se manifestuju u obliku hiperholesterolemije i hiperlipidemije. Tokom kliničkih studija, koje su provedene krajem 90-ih, stručnjaci su utvrdili vezu između težine manifestacija koje karakteriziraju psorijazu i nivoa slobodnog holesterola.
 • Destruktivne promjene u vezivnom tkivu. Artropatija se javlja u prosjeku kod 5-10% bolesnika, a ako se s vulgarnim oblikom patologije javlja u 6-7% slučajeva, onda se kod pustularne - u 32%. Psorijatični artritis može se javiti na različite načine, a ozbiljnost kliničkih manifestacija posljedica je genetskih karakteristika. Ali obično bolest počinje agresivno i u roku od 2 godine uzrokuje ozbiljne destruktivne promjene na zglobovima, što često dovodi do invaliditeta. Pored toga, postoji jasna veza između intenziteta upalnog procesa u hrskavičnom tkivu i epidermisu.
 • Abnormalnosti u aktivnosti kardiovaskularnog sistema. Već u početnim fazama psorijazu prate poremećaji ritma u obliku tahi- ili bradikardije, povećanja veličine komora, fibrotičnih promjena u strukturi miokarda i defekata mitralnog zaliska.
 • Poremećaji gastrointestinalnog trakta. U 93% pacijenata kojima je dijagnosticirana psorijaza, otkrivaju se atrofične promjene na sluznici probavnog sistema. Primjećuje se i smanjenje lučenja solne kiseline, esencijalnih enzima. Proces apsorpcije hranljivih sastojaka je poremećen, što dovodi do nedostatka vitamina. Pored toga, smanjuje se i funkcionalna aktivnost jetre.

Vrste psorijaze

 • Alergijski
 • Na nogama
 • O genitalijama
 • Lakti
 • Na glavi

Dijagnostika

psorijaza na tijelu

Psorijaza se obično dijagnosticira specifičnim kliničkim manifestacijama bolesti, koje se značajno razlikuju od simptoma običnog dermatitisa, čiji je vodeći simptom intenzivan svrab. Ali relativno nedavno, usko fokusirani laboratorijski testovi krvi postali su općenito dostupni za identificiranje specifičnih markera autoimunih procesa. Ovo je određivanje koncentracije različitih interleukina, nekih oblika HLA i faktora nekroze tumora.

U teškim slučajevima koristi se dijagnostička biopsija. To je obično potrebno za razlikovanje od lišaja planusa i ružičastog lišaja, seboroičnog dermatitisa, toksikodermije i drugih vrsta dermatoza i bakterijskih pustula. Ako se sumnja na psorijatični artritis, neophodno je rendgensko i ultrazvučno ispitivanje zglobova.

Hemoskeniranje se široko nudi u nekim gradovima. Ovo je dijagnostička metoda koja se temelji na otkrivanju raznih bolesti, uključujući psorijazu, kapljicom krvi. Ali u znanstvenim medicinskim krugovima ova se tehnika tretira s priličnom dozom skepticizma.

Psorijaza je kronična bolest sklona stalnim recidivima, a ljekarima je ponekad teško reći šta ih može provocirati. Stoga se pacijentima toplo preporučuje da se pridržavaju stroge dijete i ograniče upotrebu kozmetike. Za njegu kože kod kuće prikazani su samo posebni šamponi i kreme.

Liječenje psorijaze je složeno i uključuje upotrebu i vanjskih sredstava i lijekova u obliku injekcija i tableta. Dakle, za lokalnu terapiju obično se propisuju masti s kortikosteroidima, kao i lijekovi koji pomažu omekšati kožu. Teški oblik bolesti, posebno psorijatični artritis, zahtijeva upotrebu jakih imunosupresiva i citostatika. Propisani su kompleksi sa vitaminima.

U fazi remisije, patologije je dozvoljeno liječiti u sanatoriju. Pacijentu se nude sunčanje ili solarij, nanošenje katrana na zahvaćena područja kože, razni fizioterapeutski postupci. Psihoemocionalno stanje pacijenta takođe igra važnu ulogu u procesu terapije.

Bolest psorijaze: klasifikacija i simptomi

Postoji mnogo sistema klasifikacije ove patologije, ali smatra se da je najprikladnija i stoga uobičajena podjela zasnovana na karakteristikama toka, prognozi i kliničkoj slici.Dakle, bolest psorijaze je sljedećih vrsta:

 • vulgarna psorijaza, koja po prirodi osipa može biti obrnuta, mrljasta, seboroična itd . ;
 • psorijatični artritis s primarnim zahvaćanjem zglobova;
 • psorijatična eritrodermija, za koju su osim kožnih manifestacija karakteristične i sistemske manifestacije;
 • pustulozna psorijaza, koja se, pak, dijeli na generaliziranu (bolest tipa Tsumbush) i palmarno-plantarnu (Barberova psorijaza). Razlika između ovih oblika leži u daljoj prognozi. Prva pripada brzo napredujućim vrstama bolesti i zbog toga je smrtonosna, dok su klinički znakovi druge podložni kontroli droga.
vrste psorijaze

Bolest psorijaze kod većine pacijenata karakterizira simetričan raspored papuloznog osipa. Ali liječnici naglašavaju da može biti zahvaćeno bilo koje područje ne samo kože, već i noktiju. Glavni element osipa je takozvana ružičasta epidermalna papula. Ravnog je oblika, hrapave površine i prekriven je srebrnasto bijelim ljuskama koje se lako ljušte kad se ostružu. Ova sjena nastaje uslijed nakupljanja mjehurića zraka.

Veličina papula ovisi o stadiju bolesti. U početku je to nekoliko milimetara, ali s vremenom se osip širi i stapa u velike plakove različitih oblika. Psorijazu takođe može pratiti kombinacija odvojeno lociranih papula i opsežnog osipa.

Karakteristična karakteristika patologije je Kebnerov fenomen, naziva se i psorijatična trijada.

Dakle, kada se struže plak, događaju se sljedeće promjene:

 • započinje obilno razdvajanje srebrnastih ljuskica, nalik na strugotine svijeće (fenomen "stearinske mrlje");
 • nakon uklanjanja ljuskice otvara se mokra "lakirana" površina (fenomen psorijatičnog filma);
 • daljnjim struganjem kože započinje kap po kap (fenomen "krvave rose").

Druga klasifikacija patologije temelji se na pojavi osipa i veličini nastalih papula. Na primjer, postoje takve vrste psorijaze: točkasti, kada su elementi osipa slični glavi oštrice, prstenasti kada se od osipa formiraju krugovi, geografski kada se papule stape u sliku koja izgleda poput mape itd. zxp>

U 85% pacijenata lezije kože lokalizirane su na rukama i nogama, u 70% slučajeva protežu se na trup. U polovine pacijenata (uglavnom djevojčica i žena) patologija pokriva genitalije. Često se takvi osipi kombiniraju s stvaranjem papula u zoni rasta dlake na kruni, sljepoočnicama, zatiljku, obično je ovdje osip žarišne prirode. Poraz dlanova i tabana zabilježen je kod otprilike svakog desetog pacijenta, u tom slučaju nastaju opsežne zaobljene, ljuskave ploče, prekrivene žljebovima.

Ovo je važno

Psorijaza je genetski uvjetovana autoimuna bolest, tako da nije zarazna za druge ljude. Simptomi se mogu kontrolirati određenim lijekovima, ali neki od njih mogu se izdati u apoteci samo na recept liječnika.

Bolest psorijaze: uzroci, težina, utjecaj na životni stil osobe

Tačni uzroci patologije utvrđeni su relativno nedavno. Tek pojavom sredstava za proučavanje naslednih genetskih mutacija, stručnjaci su mogli objasniti zašto se psorijaza razvija. Sada je precizno utvrđeno da je uzrok razvoja patologije autoimuni proces u pozadini nasljedne predispozicije.

Razlozi

Simptomi lezija na koži javljaju se nakon izlaganja određenim faktorima koji stimulišu procese pojačane podjele keratinocita i kao rezultat slabljenja mehanizama koji ih suzbijaju.

Uzroci koji mogu izazvati psorijazu uključuju:

psorijaza na laktovima
 • nervna ili mentalna trauma, teški stres;
 • endokrine patologije (dijabetes melitus, poremećaji štitnjače);
 • hronične zarazne bolesti, obično izazvane streptokokom;
 • gljivične infekcije sistemske ili lokalne prirode;
 • stanja imunodeficijencije;
 • poremećaji metaboličkih procesa, posebno lipida i proteina;
 • oštra promjena u hormonskoj pozadini;
 • dugotrajne neliječene parazitske zaraze.

Trenutno se iznose hipoteze o mogućem učinku različitih virusa na genetski aparat epidermalne ćelije.

Ovisno o težini kliničkih simptoma i području lokalizacije kožnih lezija, psorijaza se može javiti u tri faze:

 • Svjetlost, koju karakterizira pojava pojedinačnih papula, gotovo potpuno odsustvo svrbeža i područja ljuštenja kože.
 • Srednjiprati oštećenje od 3% do 10% površine kože, pa su simptomi mnogo jači, javljaju se poremećaji probavnog i kardiovaskularnog sistema.
 • Teški tokpatologije karakterizira prisustvo žarišta upale na više od 10% površine epidermisa. Izraženi su popratni poremećaji organa.

Bolest psorijaza, kao i druge dermatološke patologije, ima značajan utjecaj na kvalitetu života, jer je koža glavni vidljivi dio tijela. A njezino stanje nesumnjivo utječe na privlačnost osobe. A njegovo samopoštovanje u velikoj mjeri ovisi o stupnju prihvaćenosti u društvu, širini kruga prijatelja, uređenju ličnog života.

psorijaza na koži

Neestetske kliničke manifestacije psorijaze, uočljive golim okom, dovode do posebnog položaja osobe između ostalih. Pacijent osjeća da ga se neprestano gleda, a ponekad ismijava i osuđuje. Stoga pacijent mora nedostatke prikriti odjećom i bradom. Uz to, svakodnevni problemi nepoznati zdravim ljudima neprestano nastaju odabirom frizera, kozmetičara, mjesta za kupanje kako u bazenu, tako i na otvorenoj vodi.

Svi ovi faktori imaju značajan uticaj na psihosomatsko stanje osobe. U timu postoje stalni problemi s adaptacijom, što je posebno važno za tinejdžera. Ljudi se često suočavaju s poteškoćama u zasnivanju porodice, pronalaženju posla itd. Neželjene reakcije od upotrebe različitih lijekova dizajniranih za ublažavanje bolesti psorijaze utječu na ljudsko stanje ne na najbolji način.

Kožna bolest psorijaza: glavni tretmani, recepti i prehrana

Do danas je nemoguće potpuno se riješiti ove patologije, a terapija je usmjerena na suzbijanje procesa nekontrolirane diobe epidermalnih ćelija. Stoga je neophodno osigurati da kožna bolest psorijaza pređe u fazu remisije i produžiti ovu fazu što je duže moguće.

psorijaza na leđima i koži

Lijekovi

Danas ne postoji općenito prihvaćen režim liječenja patologije, pa liječnici biraju sredstva za lokalnu ili sistemsku primjenu na osnovu težine simptoma bolesti, stanja osobe i površine zahvaćene površine kože. Pripreme za spoljnu upotrebu pogodne su samo za blagu psorijazu. U ostalim slučajevima potrebno je kombinirano liječenje.

Obično se dodjeljuje:

 • hidratantne i protuupalne kreme s keratolitičkim djelovanjem na bazi lanolina, salicilne kiseline, katrana od ugljena itd . ;
 • masti s kortikosteroidima, koje imaju izražena protuupalna svojstva, takvi lijekovi su najčešći način za uklanjanje simptoma kožne bolesti psorijaze;
 • lokalna primjena derivata vitamina D za sprečavanje neželjenih efekata upotrebe hormonalnih krema;
 • oralni retinoidi, koji inhibiraju diobu epidermalnih ćelija i stabiliziraju ćelijske membrane;
 • citostatici koji suzbijaju autoimune reakcije;
 • multivitaminski kompleksi;
 • antihistaminici;
 • lijekovi koji sadrže enzime;
 • hepatoprotektori;
 • enterosorbenti;
 • psihotropni lijekovi.

Ovo je važno

Kožna bolest psorijaza nije zarazna, stoga se antibiotici u njenom liječenju ne koriste, potrebni su samo u slučaju komplikacija.

Narodno

Breza katran je najčešće preporučena alternativna terapija. Navečer ga treba nanijeti na zahvaćena područja kože, pustiti da se malo upije, a zatim prekriti platnenim ili pamučnim pelenama. Sve ovo zamotajte odozgo pergamentom ili samo debelim papirom, ali ni u kom slučaju nemojte koristiti celofan za ove svrhe. Pokriti vunenim šalom i učvrstiti zavojem. Postupak se ponavlja tri puta, nakon čega se trebate okupati sapunom. Nastavite ovaj kurs do mjesec dana. Umjesto brezinog katrana, na lezije se može nanijeti ribani sirovi krompir.

Kožna bolest psorijaza zahtijeva hipoalergenu dijetu. Ali istovremeno bi trebao biti bogat svim potrebnim vitaminima i mineralima. Osnova prehrane je povrće i voće, osim paradajza, patlidžana, paprike, citrusa, crvenih jabuka, malina, jagoda itd. Možete jesti začinsko bilje, korjenasto povrće, beli luk i luk.

psorijaza na nogama

Nemasno kuhano meso i mahunarke dobri su izvori proteina. Dijeta također može uključivati žitarice, proizvode od cjelovitog zrna od brašna, prirodno suho voće, biljna ulja. Međutim, trebali biste se suzdržati od meda. Također se preporučuje unositi najmanje jedan i po litar vode dnevno, smanjiti količinu soli i životinjskih masti. Alkoholna pića, čokolada i drugi proizvodi s kakaom su kontraindicirani. Apsolutno je potrebno prestati pušiti.

Prevencija patologije posebno je potrebna ljudima čiji najbliži rođaci iz prve ruke znaju šta je psorijaza kožna bolest. Prije svega, treba izbjegavati nervozna preopterećenja, ako je potrebno, kontrolirati emocionalno stanje sedativima. Pored toga, morate izbjegavati konzumaciju hrane, upotrebu kozmetike i lijekova koji mogu izazvati simptome alergijske reakcije. Takođe je potrebna pravovremena sanacija žarišta virusne ili bakterijske infekcije.