Psorijaza: kako to izgleda u početnoj fazi, fotografije simptoma, karakteristike liječenja

Psorijaza je teška sistemska dermatološka bolest. Bolest se odlikuje kroničnim tokom, teška je, s periodima pogoršanja, nakon čega slijedi remisija. Psorijaza može poprimiti različite oblike, zahtijeva integrirani pristup liječenju i opasna je s nizom komplikacija.

Šta je psorijaza?

šta je psorijaza, suština bolesti

Psorijaza je dermatološka bolest koja se može javiti kod odraslih i djece.

Psorijaza je neinfektivna upalna bolest epidermisa. Patologiju karakteriziraju promjene na koži, što se očituje u obliku ljuštenja i nodularnih formacija.

Osobitost psorijaze je kronični valoviti tok. Bolest se ne može izliječiti u potpunosti; terapija je usmjerena na smanjenje simptoma i vidljivih manifestacija bolesti. Periodi pogoršanja praćeni su periodima remisije, koji mogu trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Trajanje remisije je kriterij za procjenu efikasnosti odabranog režima liječenja.

Psorijaza se prvi put pojavljuje u mladosti. Bolest može napredovati, dajući komplikacije zglobovima. Prema statistikama, psorijaza skraćuje očekivani životni vijek u prosjeku za 7 godina.

Uprkos činjenici da je nemoguće izliječiti patologiju, ne smijete dopustiti da bolest krene svojim tokom. Ako se pojave alarmantni simptomi, trebate se obratiti dermatologu. Pravilno odabran režim liječenja omogućit će vam da živite puni život, bez osvrtanja na upalu epiderme.

Uzroci psorijaze

Tačni razlozi za početak patološkog procesa nisu utvrđeni. Postoji nekoliko teorija o porijeklu ove patologije.

 1. Autoimunska priroda razvoja bolesti.Ova teorija je prilično raširena. Mnogi su liječnici skloni vjerovati da je upala epidermisa posljedica imunopatološkog kvara u tijelu, uslijed čega ljudski imunološki sustav počinje nasumce napadati stanice epidermisa u različitim dijelovima tijela. Kao odgovor na ovaj napad pojavljuje se upala kože. Ovu teoriju podržava i jedna od najčešćih komplikacija psorijaze, psorijatični artritis. U tom se slučaju patološki proces širi s kože na vezivno tkivo zglobova.
 2. Genetička teorija.Ova teorija objašnjava zašto ljudi sa psorijazom mogu imati djecu sa istom dijagnozom. U ovom slučaju, genetske karakteristike samo ukazuju na šansu za razvoj bolesti, ali ne predodređuju psorijazu. Na primjer, ako su roditelji skloni raznim dermatitisima, dijagnosticirana im je psorijaza ili teški oblici ekcema, postoji rizik da će djeca razviti i kroničnu upalu epiderme. Ipak, prilično često se kod pacijenata sa psorijazom rađaju potpuno zdrava djeca, koja se u svom životu možda nikada neće suočiti s dermatološkim bolestima, a o psorijazi da i ne govorimo.
 3. Neurogena teorija.Još jedno prilično često objašnjenje uzroka razvoja bolesti je neuropsihički stres. Tokom studija provedenih sredinom prošlog stoljeća, utvrđeno je da pacijenti sa psorijazom imaju povišen sadržaj neurotransmitera acetilholina u nervnim završetcima unutrašnjih organa i epidermisa. Kao odgovor na neuropsihički stres, ovaj neurotransmiter teoretski može izazvati razvoj upale u epidermisu. Pored toga, kod pacijenata sa psorijazom otkrivene su i disfunkcije u moždanom stablu i vegetativno-vaskularni poremećaji. Sve ovo ukazuje na prirodu bolesti sličnu neurozi.
 4. Teorija razmjene.Vjerovatno, psorijaza može biti posljedica općeg metaboličkog poremećaja. Nedostatak ili poremećena apsorpcija određenih vitamina i minerala može dovesti do promjene strukture epiderme i učiniti je osjetljivom na negativne utjecaje, zbog kojih se razvija upala.

Faktori provokacije

oštećenje kože kao provokativni faktor u razvoju psorijaze

Nakon što ste se pozabavili navodnim uzrocima razvoja bolesti, trebali biste obratiti pažnju na faktore koji potencijalno mogu dovesti do početka upale. Ovdje govorimo o vrsti okidača ili okidača, pod čijim utjecajem postoji ili primarna manifestacija psorijaze, ili pogoršanje nakon remisije. Ovi okidači uključuju:

 • zarazne bolesti;
 • zaraza parazitima;
 • hormonalne promjene;
 • stres;
 • alergijske reakcije;
 • imunodeficijencija;
 • oštećenje kože;
 • agresivni vanjski utjecaji na epidermu.

Zarazne bolesti dovode do oštećenja funkcioniranja imunološkog sistema. Često se nakon teških infekcija kod adolescenata i mladih primijeti primarna manifestacija psorijaze. Od ovog trenutka, osobi se postavlja dijagnoza, koja ostaje s njom do kraja života. Infekcije nisu izravni uzrok bolesti, ali izazivaju njene manifestacije. Također, parazitske invazije u jetri mogu potaknuti početak upale.

Veće su šanse da će mlade žene ili adolescenti doživjeti primarnu manifestaciju psorijaze u pozadini hormonalnih poremećaja. Pubertet je povezan s izraženim promjenama u radu tijela i brzim rastom, što dovodi do poremećaja imunološkog sustava i teoretski može djelovati kao okidač za nastanak upale kože.

Kada je acetilholin visok, stres je jedan od najočitijih pokretača.

Teški stres uzrok je primarne manifestacije psorijaze u 65% slučajeva. Isto stanje može dovesti do prekida remisije i početka egzacerbacije.

Simptomi psorijaze mogu se pojaviti i na područjima teških oštećenja kože. Izloženost toplini, opekotine, duboke rane - sve je to potencijalno opasno za osobu sklonu ovoj bolesti. Oštećenje epidermisa može dovesti do početka pogoršanja i posebno je opasno u ranim fazama bolesti, jer se na mjestima ozljeda stvaraju novotvorine slične plaku. Kod nekih pacijenata pogoršanja su posljedica izloženosti ultraljubičastom zračenju.

Da li je psorijaza zarazna?

Fotografija vrlo jasno opisuje posebnosti simptoma bolesti psorijaze. Ako je upala lokalizirana na otvorenim dijelovima tijela vidljivim drugima (podlaktice, šake i dlanovi, lice i vrat), pacijenti mogu doživjeti nerazumijevanje i gađenje. Ipak, uprkos specifičnim simptomima, psorijaza nije zarazna bolest, što znači da uopće nije zarazna.

Kontakt sa kožom bolesnika sa psorijazom apsolutno je siguran za stranca. Bolest se ne prenosi kapljičnim putem, hematogenim ili polnim putem, jer je posljedica unutarnjih poremećaja u tijelu, ali ne i utjecaj patogenih mikroba.

Mnoge ljude zastrašuje pojava kože zahvaćene psorijazom. To može imati negativan utjecaj na pacijentov osjećaj sebe, što često dovodi do psiholoških problema poput kompleksa i nezadovoljstva sobom. Osoba kojoj je prvi put dijagnosticirana morat će se suočiti s problemima u društvu. U nekim slučajevima liječnici preporučuju kurs psihoterapije kako bi prihvatili njihovu bolest i socijalnu adaptaciju.

Mehanizam razvoja psorijaze

Mehanizam razvoja bolesti psorijaze sastoji se u prekomjernoj proliferaciji glavnih ćelija epidermisa, keratinocita. Ovaj proces povlači za sobom razvoj upale, koja se manifestuje infiltracijom kože kroz limfocite i makrofage. Vizualno se to izražava u promjeni strukture epidermisa. Postaje gusto, pojavljuje se keratinizacija. Koža sa psorijazom jako se ljušti.

Upalni proces dovodi do promjene mikrocirkulacije krvi u zahvaćenom području. Zbog zadebljanja epiderme dolazi do jake krhkosti kapilara, što rezultira zahvaćenim područjima koja dobivaju ljubičasto-ljubičastu boju.

Ljuskava koža na površini plaka daje sivkastu nijansu. Takođe, psorijazu karakteriše jaka suhoća epidermisa.

Proces stvaranja novih žarišta bolesti naziva se progresivna psorijaza. Ova faza traje određeno vrijeme, a zatim se zamjenjuje stacionarnom. Karakterizira ga odsustvo bilo kakvih promjena u prirodi osipa ili broju kožnih lezija.

Stacionarna faza se vremenom zamjenjuje regresivnom. Istodobno, plakovi se smanjuju, postupno zarastaju i postaju gotovo nevidljivi. Čišćenje kože od upala početak je remisije. Koliko će trajati, nemoguće je predvidjeti unaprijed, ali prije ili kasnije remisija se opet zamjenjuje progresivnom fazom bolesti.

Tipični znakovi psorijaze:

 • hronični valoviti tok;
 • specifičnost žarišta upale kože;
 • napredovanje sa svakim pogoršanjem;
 • promjene na epidermisu i kapilarima u zahvaćenom području.

Posebnost metoda liječenja psorijaze ovisi o obliku bolesti. Ukupno se razlikuje nekoliko kliničkih oblika sa karakterističnim simptomima i karakteristikama toka.

Klasifikacija psorijaze - klinički oblici i obilježja simptoma

manifestacije pustulozne psorijaze na dlanovima

Simptomi psorijaze ovise o obliku bolesti. Ovu patologiju karakterizira širok spektar oblika i znakova, što otežava samodijagnozu.

Prema vrsti upale, postoje tri glavna oblika bolesti:

 • sličan plaku ili vulgaran;
 • pustulan;
 • u obliku suze.

Plak ili vulgarni oblik bolesti najčešći je tip psorijaze, dijagnosticiran u 80% slučajeva. Ova patologija može zahvatiti bilo koji dio tijela. Bolest se odlikuje stvaranjem gustog nodularnog osipa. Koža na mjestu osipa postaje upaljena i crvenila. Vremenom se čvorići stapaju u dovoljno velika žarišta koja se uzdižu iznad kože.

Generalno, svrab kod psorijaze plaka nema. Moguća je nelagoda zbog suhe kože. Svrab se obično primijeti uz dodatno izlaganje alergenima.

Pustularnu psorijazu kože karakterizira stvaranje malih vezikula ispunjenih laganim eksudatom. Bolest započinje stvaranjem gustih čvorova ispod kože, koji, povećavajući veličinu, poprimaju oblik osipa s mjehurićima. U tom su se slučaju mjehurići nalazili duboko u epidermi, boli ih pritiskom i lako se oštećuju. Koža oko pustula otekne, pocrveni i ljuštenje s vremenom započinje lako odvojivim ljuskama. Najčešće bolest pogađa kožu stopala, ruku, leđa, ali se može proširiti i na tijelo.

Guttate psorijaza svoje je ime dobila po karakterističnom izgledu osipa. Oblikovan je poput kapi, s izraženim obrubom. Koža oko elemenata osipa je natečena, crvenila, svrbi i boli. U središtu osipa, epiderma se ne mijenja. Oblik bolesti u obliku suze teče u generaliziranom obliku, odnosno patologija se širi na cijelo tijelo.

Psorijaza može zahvatiti bilo koji dio tijela. Uz to, razlikuju se sljedeći oblici bolesti prema lokalizaciji osipa:

 • psorijaza površinske fleksore;
 • psorijatična onihodistrofija;
 • artropatska psorijaza;
 • psorijatična eritrodermija.

Fleksorna psorijaza pogađa samo nabore kože. Istovremeno, osip ne izgleda poput plaka, već je mala crvena mrlja s glatkom i sjajnom površinom. Područja širenja bolesti - ingvinalne nabore, pazuhe, područje ispod mliječnih žlijezda kod žena. Patologija se odvija u prilično blagom obliku, ali je opasna dodavanjem sekundarne infekcije zbog oštećenja mjesta. Najčešće ovaj oblik bolesti pogoršavaju mikoze.

Onihodistrofija na pozadini psorijaze je lezija nokatnih ploča. Patologija rijetko djeluje kao neovisna bolest, najčešće je komplikacija psorijaze plaka na stopalima i rukama. Bolest se očituje promjenom boje i strukture nokatnih ploča. Blijede, postaju lomljivi. U naprednim oblicima to dovodi do potpunog nepovratnog uništavanja noktiju.

Arthropatska psorijaza je takođe rijetko nezavisna bolest. Ovo je sistemska patologija koja pogađa vezivno tkivo. Ovaj oblik bolesti karakterizira upala epidermisa i zglobova. Psorijatični artritis zahvaća male zglobove prstiju na rukama i nogama i dovodi do njihove deformacije. U težim slučajevima opasno je razviti invaliditet zbog gubitka motoričke funkcije u oboljelim zglobovima.

Kako izgledaju simptomi psorijatičnog artritisa jasno je sa fotografije - to su oticanje i zadebljanje prstiju, deformacija zglobova i ograničena pokretljivost

Kako počinje psorijaza: simptomi početne faze

znaci i simptomi psorijaze u ranoj fazi

U ozbiljnoj patologiji, zahvaćena područja mogu se spojiti, stvarajući simptome opsežne veličine.

Kako tačno psorijaza izgleda u početnoj fazi ovisi o obliku bolesti. Psorijaza vulgaris započinje gustim čvorovima ispod kože. Izdižu se iznad epiderme, dobro se palpiraju, ali ne uzrokuju nelagodu. Koža oko čvorova brzo se počinje ljuštiti. Nakon nekog vremena, čvorići se stapaju u velika žarišta osipa, stvara se plak.

Pustularna psorijaza započinje nakupinama duboko ispod kože koje su spolja nevidljive, ali savršeno opipljive. Koža oko elemenata osipa natekne, boli od pritiska i mehaničkih oštećenja.

Guttate psorijaza je stvaranje malih osipa na velikim površinama kože. Najčešća područja lokalizacije su bedra, prsa, leđa. Osip izgleda poput kapi s izraženim obrubom.

Da biste razumjeli kako psorijaza izgleda u početnoj fazi, trebali biste znati specifičnosti kožnih promjena tokom upale - čvorići se pojavljuju ranije, kasnije se spajaju i tek tada nastaju velike naslage.

U početnim fazama bolesti, ljuštenje je umjereno izraženo, bez obzira na oblik bolesti. Kako koža napreduje, ona se mijenja, postaje gusta, pojavljuju se velika žarišta pilinga

Simptomi i osobine različitih oblika bolesti

Kako psorijaza izgleda na tijelu ovisi o obliku bolesti. Svaka vrsta patologije ima svoje karakteristike.

Karakteristike psorijaze vulgaris:

 • lokalizacija: noge, ruke, podlaktice, leđa, prsa, vrat;
 • oblici osipa: velike guste naslage s obilnom deskvamacijom;
 • nema druge neugode osim osjećaja stezanja;
 • Nakon zarastanja plaka, koža ostaje zamrljana.

Psorijaza vulgaris dovodi do oštećenja proizvodnje pigmenta u pogođenom području. Nakon što se plakovi otope, kada potpuno zarastu i nestanu, staračke pjege podsjećaju na psorijazu. Umjesto plakova mogu postojati smeđe mrlje, svijetla područja zbog nedovoljne pigmentacije ili ljubičaste mrlje koje izgledaju poput ožiljaka.

Specifičnost simptoma pustulozne psorijaze:

 • lokalizacija: distalni krajevi udova;
 • oblik osipa: gusti mjehurići s neinficiranim (ne-gnojnim) eksudatom;
 • sekundarni simptomi: bol i svrbež, opća malaksalost, vrućica;
 • postoji rizik od infekcije elemenata osipa.

Pustularna psorijaza je najteži oblik bolesti. U rijetkim slučajevima postaje generaliziran, utječući na kožu cijelog tijela. U tom slučaju, mjehurići se mogu spojiti u velike formacije. Nakon njihovog rješavanja, ožiljci mogu ostati na koži.

Psorijaza suza ima sljedeće značajke:

 • lokalizacija: noge, bedra, ramena, vrat, dlakavi dijelovi kože tijela;
 • oblik osipa: male točkice, kapljice ili krugovi, s natečenom kožom oko osipa;
 • nema boli ili svrbeža;
 • tjelesna temperatura može porasti kada se pojavi osip.

Guttate psorijaza često se razvija u pozadini smanjenog imuniteta nakon zarazne bolesti, uprkos činjenici da je sama bolest autoimuna, a ne zarazna. Ovaj oblik bolesti često se prvi put pojavljuje u adolescenciji nakon što je pretrpio streptokoknu infekciju.

Dijagnostika

kako dijagnosticirati kožnu psorijazu

Iskusni ljekar može vizualnim pregledom lako prepoznati simptome psorijatičnih bolesti.

Psorijazu plaka lako je dijagnosticirati. Vizuelni pregled dovoljan je iskusnom dermatologu da postavi preliminarnu dijagnozu. Pored toga, provodi se test za takozvanu psorijatičnu trijadu. Ovo je specifična reakcija kože koja se javlja kao odgovor na struganje plaka.

Guttate psorijaza se takođe dijagnosticira na osnovu vizuelnog pregleda. S pustuloznom psorijazom vrši se diferencijalna dijagnoza sa bakterijskim bolestima kože.

U slučaju psorijaze fleksionih površina potreban je dodatni pregled kako bi se isključila gljivična priroda upale kože. Nisu potrebna posebna laboratorijska ispitivanja, jer psorijaza ne dovodi do promjena u sastavu krvi.

Kako se liječi psorijaza?

Kako se psorijaza može izliječiti ovisi o obliku i težini simptoma. Patologija se ne može izliječiti u potpunosti, terapija je usmjerena na postizanje stabilne remisije. Posebnost psorijaze je u tome što ne postoji univerzalni režim liječenja. Liječenje psorijaze uključuje:

 • terapija lijekovima;
 • prehrambene prilagodbe;
 • fizioterapija;
 • banjski tretman.

Postoji niz osnovnih lijekova, ali oni nisu prikladni za sve pacijente. Primarni zadatak liječnika je utvrđivanje vrsta lijekova koji su pogodni za određenog pacijenta. Štoviše, u nekim je slučajevima potrebno isprobati desetak različitih režima liječenja lijekovima prije nego što se odabere optimalni smjer terapije lijekovima.

Masti i kreme za kožu

Kako se psorijaza može izliječiti? Naučnici i liječnici bore se s tim problemom više od desetak godina, ali još uvijek nema lijekova koji učinkovito liječe bolest. Konzervativna terapija predlaže upotrebu masti i krema za kožu.

Sredstva za vanjsku upotrebu dijele se na indiferentna i hormonska.

Hormonske masti nisu sigurne i u nekim slučajevima uzrokuju pogoršanje simptoma, pa dermatolozi sve više napuštaju ovaj način liječenja, odlučujući se za indiferentne masti i fizioterapiju.

Indiferentne masti su pripravci prirodnog sastava, obogaćeni raznim vitaminima i mikroelementima. Namijenjeni su zaustavljanju upala, smanjenju perutanja, omekšavanju kože.

Biljne masti sa protuupalnim svojstvima mogu se koristiti u liječenju psorijaze. U nedostatku alergija, dozvoljeno je koristiti lijekove s propolisom. Široko se koriste masti s naftnim proizvodima koje efikasno omekšavaju kožu.

U slučaju teške upale koristi se hormonska terapija. To su kortikosteroidne masti. U težim slučajevima mogu se propisati injekcije takvih lijekova.

Interne pripreme

Pored lokalnih proizvoda, psorijazi su potrebne i tablete. Ako je proizvodnja vitamina D oslabljena, indiciran je unos ove supstance. Obavezno prepišite hepatoprotektore, jer upala epidermisa negativno utječe na rad jetre, posebno kod produženog toka psorijaze.

Bolest pogoršava stres. Neuroze i drugi mentalni poremećaji dovode do pogoršanja toka bolesti. S tim u vezi, tradicionalnu terapiju nužno dopunjuju sedativi. Za psorijazu su propisani lijekovi protiv anksioznosti u borbi protiv stresa. Za dugotrajnu upotrebu mogu se propisati ljekovite tinkture valerijane, matičnjaka ili korijena božura.

Najnovije metode liječenja psorijaze su metode usmjerene na suzbijanje prekomjerne proliferacije ćelija kože. U teškim oblicima bolesti mogu se propisati imunosupresivi i antineoplastični lijekovi.

Fizioterapija

Fizioterapija je neophodna za liječenje. Za psorijazu primijeniti:

 • PUVA terapija;
 • ultraljubičasto zračenje (NLO);
 • laserska terapija;
 • selektivna fototerapija;
 • elektrospavanje.

Svaka metoda ima svoje osobine, međutim, sve metode utjecaja na upaljenu epidermu stimuliraju metaboličke procese i zaustavljaju prekomjernu proliferaciju ćelija.

U slučaju pogoršanja psorijaze ljeti pod utjecajem UV zraka, potrebno je pažljivo pristupiti pitanju fizioterapije. Ultraljubičaste tehnike mogu se vratiti i pogoršati simptome.

Electrosleep je indiciran za ozbiljne mentalne probleme i jak stres. Ova metoda pokazuje prilično dobre rezultate u liječenju psorijaze.

Narodni lijekovi

Terapija narodnim lijekovima za psorijazu uključuje upotrebu domaćih omekšavajućih masti i ljekovitih biljaka sa sedativnim svojstvima.

Da bi se smanjio edem kože, preporučuju se kupke sa smrekovim grančicama, trljanje kože odvarom kamilice. Masti se pripremaju na bazi žumanjaka, maslaca, masti. Njihova glavna svrha je omekšati kožu, tako da ovo neće izliječiti psorijazu.

Za unutarnji unos preporučuju se dekocije matičnjaka, kantariona, kamilice. Kod kuće možete pripremiti sedativne tinkture od korijena valerijane ili matičnjaka.

Prehrana za psorijazu

Dijeta igra važnu ulogu u liječenju. Uz pogoršanje psorijaze, preporučuje se iz prehrane isključiti alergene namirnice. Budući da bolest negativno utječe na rad jetre, treba se odreći alkohola, masne i pržene hrane. Zabranjeno je dimljeno meso i kiseli krastavci, poluproizvodi, gazirana pića i kafa.

Prednost treba dati voću i povrću, nemasnom mesu, ribi. Za psorijazu je korisno jesti orašaste plodove, jer su oni bogati vitaminima B grupe, koji su neophodni za normalno funkcioniranje živčanog sistema.

Spa tretman

banjski tretman psorijaze na tijelu

Lječilišno liječenje je medicinska njega koja se provodi u preventivne i rehabilitacijske svrhe kod psorijaze.

Liječenje mineralnom vodom široko se koristi kod psorijaze. Pacijentima se preporučuju termalni izvori Karpata, Bugarske i Turske. Dobar rezultat postiže se prilikom posjeta sanatorijama i lječilištima, gdje se hidroterapija provodi uz pomoć riba koje jedu keratinizirane čestice kože.

Za psorijazu, morski zrak i morsku sol korisni su terapijski blato. Tretmani sanatorija preporučuju se godišnje. Zajedno s lijekovima i fizikalnom terapijom, ova metoda pomaže u postizanju trajne remisije.

Psorijaza i vojska

Blagi oblik psorijaze nije u svim slučajevima izuzet iz vojne službe. S raširenom psorijazom na koži, koja se često pogoršava, muškarcu se može dodijeliti kategorija "B", ali potrebno je proći cjeloviti liječnički pregled i svakih šest mjeseci predati potvrdu o rezultatima liječenja.

U slučaju generaliziranog oblika bolesti sa komplikacijama na zglobovima i neučinkovitosti imunosupresivnog liječenja, muškarcu se može dodijeliti kategorija "D".

Kvalitet života i prognoza

Psorijaza značajno pogoršava kvalitetu života, prvenstveno zbog problema socijalne adaptacije u generaliziranom obliku bolesti. Komplicirana psorijaza negativno utječe na opću dobrobit i pogoršava rad unutarnjih organa, prije svega jetre.

Komplikacije psorijaze proširuju se na zglobove. U težim slučajevima to može dovesti do njihove deformacije, oštećenja motoričke aktivnosti i invaliditeta.

Istovremeno, prava terapija omogućava pacijentu da živi punim plućima. Uprkos činjenici da je kod psorijaze prognoza uslovno nepovoljna, jer je bolest neizlječiva, osoba može naučiti koegzistirati sa svojom dijagnozom.