Psorijaza — uzrokuje, simptomi, slike, vrste i tretman psorijaza

Psorijaza — hronični non-zarazne bolesti, dermatosis, utiče na primarno kožu. Psorijaza obično uzrokuje stvaranje jako suh, crvene točke na površini kožu. Međutim, neki pacijenti sa psorijaza nema vidljivih lezije.

Psorijaza

Težine bolest mogu razlikovati u različitim pacijenti, a ni na jednom i istom pacijent tokom perioda od remisiji i exacerbation u vrlo široke, od male lokalne lezije u potpunosti pokriva cijelo tijelo ploču psorijaza. Često tamo je tendenciju da napredovanje bolesti tokom vremena (posebno ako ne liječi), u težine i povećao frekvenciju od egzacerbacije što povećati pogođenih područja, a uključivanje nova područja kožu. U neki pacijenti je kontinuirani naravno, od bolesti, bez spontano remisije, ili čak kontinuirani napredovanje. Često također utiče na nokte na ruke i/ili noge (psoriatic onihodistrofiya). Ekser umiješanosti može biti izoliran i posmatrao u odsustvu cutaneous lezije. Psorijaza može da izazove upala zglobova, takozvani psoriatic artropatija ili psoriatic artritis. Sa 10% na 15% pacijenata sa psorijaza također pati od psoriatic artritis.

Postoje mnoge različite znači i metode za liječenje psorijaza, ali je zbog kronične tekuće prirode bolesti, i često tendenciju da napredak vremenom, psorijaza je prilično teško da liječi bolesti. Potpuno lijek trenutno nije moguće (to je, psorijaza je neizlječivo na trenutnim stepenom razvojem medicine), ali je moguće više ili manje dugo, više ili manje kompletnu remisiji (uključujući i život). Međutim, da uvijek postoji rizik od sprečili povratak kriminalu.

Uzroci psorijaza

 • Stres, depresiju.
 • Infekcija kože, posebno viruse, bakterije (staphylococci. Streptococcus), gljive (Candida);
 • Genetske predispozicije;
 • Poremecaj metabolizma to uticati na oporavak za kožne stanice;
 • Neuspjeh u endokrini sistem (hormonalni poremećaj)
 • Ploču
 • Bolesti poremećaja trakta enteritis, kolitisom, dysbacteriosis (dysbiosis);
 • Alergija;
 • Bolest jetre.

Naučiti više o uzroke psorijaza

Na gluhe barijeru funkcija kožu (posebno, mehanički povrede, ili nelagodu, trenja i pritisak na koži, prekomjerna upotreba sapun i deterdžent, kontakt sa rastvarač, deterdžent, alkohol-sadrže rješenja, prisustvo zaražen lezije na kožu ili kožu alergije, pretjeranu dryness za kožu) igrati ulogu i u razvoju psorijaza.

Psorijaza je u velikoj mjeri idiosinkretički kožne bolesti. Većina pacijenata iskustvo ukazuje na to da psorijaza možda spontano unaprijediti pogorša ili bez ikakvog razloga. Studije različitih faktora povezan sa pojava, razvoj ili exacerbation od psorijaza su obično zasnovane na studija o malim, obično bolnici (ne, ambulante), to je sigurno teža grupe pacijenata sa psorijaza. Stoga, ovo studije često pate od nedostatka pripadnost uzorka i nemogućnost da identifikuje slučajnim veze u prisustvu veliki broj druge (uključujući nepoznati ili još nije identificiran) faktora koji mogu utjecati na prirodu psorijaza. Često drugačije studije našao sukobljenih nalazi. Međutim, prve znake psorijaza često se pojavljuju poslije traumu (fizički ili mentalno), šteta na kožu na mjestima prvo pojavljivanje psoriatic lezije, i/ili prošlosti streptococcal infekciju. Uslovima, prema broj izvori to može doprinositi ponizenje ili pogoršanje psorijaza da sadrži akutni i hroničnu infekciju, stres, klimatske promjene, i promena doba. Neke lekove, prema nekoliko izvori su povezane sa pogoršanje psorijaza ili čak može izazvati njene inicijale izgled. Preterano alkohola, Pušenje, predebela ili gojaznosti, jadno dijete može pogoršati psorijaza ili omesti njeno liječenje, izazvati problem. Lak za kosu, malo krema i ruka losione, kozmetike i parfeme, domaćinstvo kemikalija može da izazove exacerbation od psorijaza u neki pacijenti.

Ploču psorijaza

Psorijaza najčešće se razvija u pacijenata sa početku suv, osjetljivu kožu nego pacijente sa masno ili dobro moisturized kožu, i mnogo češće u žena nego muškaraca. Jedno te isto pacijent psorijaza često prvi pojavljuje u oblasti više suho ili više mršava kože, nego u oblasti masna kožu i većina često pojavljuje u mesta štetu od integriteta kožu, uključujući i ogrebotine, ogrebotine, ogrebotine, ogrebotine, posjekotine, na mjestima izložen trenja, pritisak ili kontakt sa agresivnih, deterdžent, donesi. Pretpostavlja se da je ovaj fenomen lezija od psorijaza prvenstveno suv, delikatna ili povrijeđen kožu povezan sa infekcijom, da inficira organizam prodire u kožu lako s minimalnim sekret od sebum (koja je pod drugim okolnostima, štiti se koža od infekcije) ili kožu štete. Najviše povoljan uslove za razvoj psorijaza, tako je, suprotnost najviše povoljan uslove za gljivicna infekcija noge (takozvani "atletsko stopalo") ili pazuha, prepone područje. Za razvoj gljivicna infekcija je veoma povoljan vlažna, koža mokra, za psorijaza, naprotiv, suva. Probio u suhu kožu zaraze izazvalo suv (ne exudative), hronicna upala, što, u red, uzrokuje simptome karakteristika psorijaza, kao što svrbež i povećao širenja ćelijama kože. Ovo u red vodi do dalje povećanje u dryness kože zbog upale i poboljšana širenja keratinocytes i zato zarazili telo proguta vlagu, koje inače će služiti da izhidriram kožu kožu.

Simptomi psorijaza

 • Teške svrbi na koži;
 • Izgled na koži mali osip da razvoj više tecnost, otkriti, oblik koru, onda se u jedan zapaljive oblasti, i pokriveno sivkasto-belo, ponekad sa žućkasto tinge (takozvani psoriatic ploče);
 • Krvarenje ploče;
 • Ekser psorijaza prvi zagađuje, onda delaminates i noktima nestane;
 • Moguće bol u zglobovima.
Psorijaza hronične ploču

Ozbiljnost psorijaza (psorijaza pozornici)

Psorijaza obično klassificeret na ozbiljnost za:

 • Psorijaza od 1 stupnja (blaga sa lezije manje od 3% površine za kožu);
 • Psorijaza 2 stepena (umjeren ozbiljnost sa lezija od 3 do 10% površine kožu);
 • Psorijaza razredu 3 (teška, uključujući više od 10% površine kožu).

Psoriatic lezije džointa smatra ozbiljnim oblik psorijaza, bez obzira na područje uticalo na kožu.

Vrsta psorijaza

Psorijaza može pojaviti u različitim vrstama. Opcije uključuju psorijaza vulgaris (jednostavno, obični), ili, u suprotnom, ploču psorijaza (psorijaza vulgaris, ploču psorijaza), pustular psorijaza (pustular psorijaza), baci u obliku ili dot psorijaza (guttate psorijaza), psorijaza flexor površine (flexural psorijaza). Ova sekcija pruža kratak opis svaki tip psorijaza zajedno sa svojim kod prema Međunarodnu klasifikaciju bolesti (UK-10).

Ploču psorijaza, ili psorijaza vulgaris, psorijaza vulgaris, jednostavno psorijaza (psorijaza vulgaris) je najčešće oblik psorijaza. To je primjećen u 80% — 90% svih pacijenata sa psorijaza. Ploču psorijaza vulgaris najčešće viđen u klasičnom mjesta na površini zdravo kožu lokacije upaljene, crvena, toplu kožu, prekriven sa sive ili bi poput srebrnog-bijele, lako ljušti, strašna, suva i sacuvali kožu. Crveni kožu pod lako se skinuti sive ili srebrna sloj je lako povreden i krvari, kao što sadrži veliki broj malih brodova. Ta mjesta su tipične psoriatic lezije su zvali psoriatic ploče. Psoriatic ploče imaju tendenciju da povećanje obima i spojiti sa susjednih ploče, formiranje ceo tanjir ploče ("parafina jezera").

Psorijaza flexor površine (flexural psorijaza), ili "obrnuto psorijaza" (obrnuto psorijaza) obično izgleda kao slatka, tvrdu kožu ili s minimalnim ljušti, ne posebno viri iznad površine kožu crveni upaljene tačke koja se nalazi isključivo u koži naborima, bez ili minimalne lezije u drugim oblastima kože. Najčešće, ovaj oblik psorijaza utiče na nabore u vulva, prepone, unutrašnji butine, underarms, pod naborima povećana kada debela stomak (pannus psoriatic), i u koži zgužva se pod Grudi u žene. Ovaj oblik psorijaza je posebno osjetljivi na propadanja pod uticajem trenja povreda na koži i znoj, i često popraćena ili komplicirano od srednje gljivičnu infekciju ili streptococcal pyoderma.

Uzroci psorijaza

Guttate psorijaza (guttate psorijaza) odlikuje veliki broj male mrlje na površini zdravo kožu, suv, crvena ili purpurne (do ljubičasta), slični u stanju da kapi, suzu ili male tačke, krugovi elemenata uništenje. Ovo psoriatic elementi obično pokriti veliki površinu od kože, najčešće bedra, ali također mogu dogoditi na bradu, udovi, ramena, skalp, leđa, vrat. Guttate psorijaza je često prvi razvija ili je pogoršali nakon streptococcal infekcija, obično nakon streptokok ili streptococcal pharyngitis.

Pustular psorijaza ili exudative psorijaza je najteža za kožu oblika psorijaza izgleda podigao iznad površine zdravo kožu kesice ili žuljeve ispunjen nezaražene, transparentni zapaljive exudate (čirevi). Koža ispod i iznad površine i oko čirevi je crvena, vruće, natečena, upaljene sacuvali, to guli sa lako. Možda postoji drugi infekcija bubuljica, u ovom slučaju, exudate postaje gnojni. Pustular psorijaza može biti ograničeni, ograničene, sa najčešći mjesta su distalne ekstremitetima (ruke i stopala), to je, spusti nogu i ruku, to se zove palmoplantaris čirevi (palmoplantar pustulosis). U drugim više teške slučajeve, pustular psorijaza može biti sistematski, sa raširena čirevi preko površinu tijela i tendenciju da spoji ih u veće bubuljica.

Ekser psorijaza, ili psoriatic onihodistrofiya vodi do drugačije promjene u izgled nokte na prstima ili prste. Ove promjene može obuhvatiti i svaki kombinacije boja se mijenja nokte i noktima krevet (žutu, whitening), izgled nokte i ispod noktiju tačke, mrlje, i unakrsno i izbocine na ekser linije, zgušnjavanje kožu ispod noktiju i oko ekser krevet, odvajanje i zgušnjavanje ekser, potpuni gubitak nokte (onycholysis) ili razvoj povećana krhke nokte.

Psoriatic artritisili psoriatic artropatija, arthropathic psorijaza je u pratnji upala zglobova i vezivnog tkiva. Psoriatic artritis može utjecati na bilo zglobova, ali najčešće se za male zglobove od distalne zglobovi prstiju i/ili prste. To je obično uzrokuje otok prstiju poznat kao dactylitis psoriatic. Psoriatic artritis takodje može uticati na hip zglobova, koljeno zglobove, rame zglobova, zglobove na kičmu (psoriatic spondylitis). Ponekad psoriatic artritis koljeno ili hip zglobovima i posebno psoriatic spondylitis je više izražen, što dovodi do ozbiljne invalidnosti pacijenta, nemogućnost da ide bez posebne alate. Smrtnost u ovim najteža oblika psoriatic artritis je porastao, od imobilizacije pacijenta u krevet doprinosi pritisak rane i upalu pluća. Otprilike, 10 do 15% pacijenata sa psorijaza također pati od psoriatic artritis.

Psorijaza na stomak

Psoriatic erythroderma, ili erythrodermic psorijaza izgleda raširena, često sa sistematski upalu i desquamation, exfoliation kože na cijelu ili veliki dio površinu kožu. Psoriatic erythroderma možda u pratnji intenzivan pruritus, edem na koži i potkožno tkiva,koža rana. Psoriatic erythroderma je često rezultat exacerbation od psorijaza vulgaris u svom nestabilan naravno, posebno kad odjednom naglo otkazivanje sistemski terapije, ili lokalne glucocorticoids. Mogu javiti i kao rezultat provokacije alkohol, mentalno stres, intercurrent infekcija (poput prehlade). Ovaj oblik psorijaza se da može biti fatalno jer ekstremnom upalu i ljušti ili exfoliation kože slomiti tijelo je sposobnost da se regulirati temperaturu i barijeru funkcija kožu, što bi moglo biti komplicirano za sistematski pyoderma ili sepsu. Međutim, ograničen, lokalizirana psoriatic erythroderma možda čak i biti prvi simptom psorijaza, kasnije pretvoren u vulgarno ploču psorijaza.